Vilim Primorac predsjednik uprave HT Mostar

Autor dana 06/30/2015
hteronet HTEronet.ba

Vilim Primorac je preuzeo dužnost generalnog direktora i predsjednika Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar, na koju ga je  jednoglasno, a temeljem prethodne suglasnosti Vlade f BiH imenovao Nadzorni odbor mostarske telekom kompanije.

Na temelju prethodno dane suglasnosti Vlade Federacije BiH, Nadzorni je odbor, zbog isteka mandata razriješio v.d. predsjednika Uprave, Stipu Prlića i dva v.d. člana Uprave koja su imenovana u ime kapitala Hrvatskog telekoma d.d. Zagreb.

Na istoj je sjednici, također na temelju prethodno dane suglasnosti Vlade Federacije BiH za predsjednika Uprave jednoglasno imenovan Vilim Primorac na mandat od četiri godine.

Imenovani su i član Uprave – izvršni direktor za financije, Boris Galić, te član Uprave – izvršni direktor za nepokretnu mrežu, Tomislav Ruk, u ime kapitala HT d.d. Zagreb, također na četverogodišnje mandatno razdoblje.

 

Prenosimo intervju koji je Vilim Primorac dao za HMS povodom preuzimanja dužnosti predsjednika Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar

HMS: Što će, u najkraćem biti karatkoročni, a što dugoročni ciljevi?

PRIMORAC Kratkoročni ciljevi bili bi trenutačno zaustavljanje negativnih trendova, što će u konačnici vjerojatno zahtjevati i neke nepopularne poteze. Dugoročni ciljevi bi se ogledali kroz ambiciozniji rad, veći iskorak na tržištu BiH uz ponudu novih proizvoda i usluga. Proaktivno djelovanje svih uposlenih ka vrćanju poljuljanog imidža društva bit će jedan od prioriteta.

HMS: Spomenuli ste i neke nepopularne poteze. Na što ste mislili?

PRIMORAC: Spomenuo sam nepopularne poteze kao jednu od mogućih varijanti. U ovim teškim ekonomskim vremenima vodit će se posebna skrb o svakom uposleniku. Nepopularni potezi ne moraju biti uvijek vezivani uz uposlenike i ne treba odmah aludirati na smanjenje broja uposlenika. Smanjiti broj uposlenih je jedan od lakših načina za poboljšanje ekonomske situacije u društvu, ali ti i takvi potezi neće biti prioritetni. Kontrola rashoda i kako se u zadnje vrijeme često spominje sintagma “rezanje troškova” je također jedan od nepopularnih poteza.

HMS: Kako izbjeći smanjenja broja upoeslnik kada tvrtka bilježi negativne poslovne rezultate?

PRIMORAC: Ima više modaliteta kako bi se vratilo efikasnije poslovanje društva i bez smanjenja broja uposlenih. Naime, planirano je u što skorije vrijeme usvajanje i realizacija novih poslovnih planova koji bi uposlili raspoložive resurse. A s tim bi i na tržištu imali kvalitetniju ponudu, bili atraktivniji i u konačnici polučili poslovne uspjehe koji bi na odgovarajući način bili prikazani kroz poslovne rezultate.

HMS: Trebaju li uposlenici HT Mostar strahovati od otkaza?

PRIMORAC: Svi smo upoznati u kakvoj situaciji je kako naša država tako i okruženje. Istovremeno se vode i intenzivni pregovori s predstavnicima međunarodne zajednice o izmjeni Zakona o radu, kojeg su sindikati i predstanici radnika unaprijed osudili na propast. Koliko sam upoznat te izmjene zakone donose i neke kvalitetne pomake u korist radnika, kada su u pitanju uvjeti rada i redovita primanja. Moram naglasiti kako će ovaj menadžment učiniti sve da osiguramo kvalitetne uvjete za rad i zadržimo svako radno mjesto.

HMS: Kakva je situacija s konkurencijom u ovim turbulentnim vremenima?

PRIMORAC: Telekom sektor je po svojoj priordi jako dinamičan i izazovan posao. Stalno treba biti u trendu, a biti u trendu znači i kontinuirano ulagati. Pravilno investiranje u ovaj telekom sektor ima kao rezultat pozitivno poslovanje, popravljanje imidža društva, a i ne bitna stavka u svemu je i društveno odgovorno poslovanje. Telekom sektor je prilično riješen kad su u pitanju zakonski okviri. Međutim, u stvarnosti se događaju mnoge aktivnosti koje su ili na granici zakona ili mimo zakona. Stoga treba poraditi na preciznijem ispunjavanju zakonskih obveza u smislu ishodovanja svih potrebitih dozvola prije instaliranja tehničkih uređaja koji su neophodni za funkcioniranje operatora.

HMS: Spomenuli ste društveno odgovorno poslovanje. Kakvi su planovi u tom segmentu?

PRIMORAC: U više navrata je HT Mostar pokazao društveno odgovorne osobine koje ćemo nastojati još više poboljšati pa čak unaprijediti. Već dulji niz godina naše društvo je prisutno u raznim kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama. Nerijetko su se događale situacije gdje se na izravan ili neizravan način sudjelovalo u akcijama zaštite okoliša. HT Mostar je stalno prisutan u svim akcijama koje imaju humanitarni karakter. Sve dosadašnje aktivnosti ćemo još više unaprijediti i nastojati sudjelovati ne samo u pobrojanim segmentima nego i šire.

HMS Korupcijske afere su potresale HT Mostar dugi niz godina. Kako povratiti ugled kompaniji?

PRIMORAC: Prioritet nove Uprave će biti vraćanje poljuljanog imidža društva na način da svu svoju energiju iskoristimo na unapređenje poslovnosti, ponudom novih proizvoda i usluga. Samo na taj način možemo vratiti poljuljani ugled društva i pozicionirati ga na mjesto koje mu i pripada, a to je vodeće društvo na razini BiH u telekomunikacijskom sektoru.Uvjeren sam kako će se u narednom razdoblju naše društvo spominjati po visokoj profesionalnosti i učinkovitosti, a to je jedini način povratka poljuljanog ugleda. Ostali dio priče ćemo prepustiti nadležnim državnim institucijama.

HMS: Već poodavno postoji potpisan strateški sporazum s HT Zagreb. Ima li tu nekih manjkavosti?

PRIMORAC: Svaki sporazum pa i ovaj koji ste spomenulii se može komentirati s vremenske distance i rijetki su sporazumi koji su sačinjeni idealno, a da se u njima ne mogu naći neke manjkavosti. Tako i ovaj sporazum ima nejasnoća, ali su to sitnice koje se mogu na jednostavan način riješiti i na taj način samo unaprijediti i do sada više nego uspješnu suradnju.

HMS: U zadnje vrijeme mediji špekuliraju i o privatizaciji telekom kompanija u F BiH, međuostalim i HT Eroneta. Kakav je vaš stav o tome?

Privatizacija se može promatrati dvojako. S jedne strane ulazak privatnog kapitala donosi velika poboljšanja u poslovanju, maksimizira se profit, povećava se transparentnost poslovanja i racionaliziraju troškovi. S druge strane dugoročna isplativost posjedovanja i financijska likvidnost su argumenti protiv privatizacije.

Osim toga treba razmotriti i način privatizacije kao i paket koji se privatizira (većinski ili manjinski). HT Mostar je velikim dijelom privatiziran, preko 49%, , a Odluke o mogućoj privatizaciji će donijeti vlasnik tj Vlada FBiH. Osobno mislim kako bi bilo dobro kompaniju stablizirati i unaprijediti poslovanje. Ako se nekad i donese odluka o daljoj privatizaciji ona mora donijeti i nove vrijednosti, a ne kao u većini dosadašnjih privatizacija, samo promjenu vlasništva. /HMS/

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *