Izumitelj SMS poruka Matti Makkonen preminuo je 63. godini života

Autor dana 07/07/2015
matt

Telecom/tech svijet je izgubio još jednu legendu. Matti Makkonen, čovjek koji se smatra “ocem SMS”, preminuo je u 63. godini života.

Finski izumitelj iznjeo je ideju o kratkim SMS porukama u 1984 prilikom jedne večere u pizzeriji za vrijeme telekom konferenciji u Kopenhagenu, Danska. Realizacija te ideje brzo je postala je jedna od najrasprostranjenijih i najferkfentnijih forma komunikacije u svijetu. Ovaj oblik komunikacije pružio je svijetu dvije fantastične nove mogućnosti: mogućnost privatne komunikacije dok smo u javnosti i dao nam je prekrasnu mogućnost/alibi da skratimo naše razgovore izbacimo folklor i fokusiramo se na informaciju. SMS-a koji je i danas u uporabi je udario temelje modernom messaging-u na nebrojenim aplikacijama i platformama koji mu polako uzimaju primat.

Matti Makkonen je bio skroman čovjek i nikada htio preuzeti sve zasluge za SMS, tvrdio je da je SMS rezultat “zajedničkog napora” njegovih kolega i njega. On nikada nije patentirao ideju, te nikada nije ostvario financijsku korist od izuma. Makkonen je pored toga imao vrlo uspješnu karijeru u telekom svijetu, radio je za tvrtke kao što su Nokia Networks i Tele Finskoj te je bio predsjednik Uprave Finnet Oy-a od 2003-2005.

Hvala gospodinu Matti-ju. Svijet je bolje mjesto zbog njega.

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *