Međunarodni dan telekomunikacija i informacijskog društva

Autor dana 05/18/2015
ITU

Međunarodni dan Telekomunikacija i Informacionog društva slavi se 17. 5. na dan odžavanja prve Međunarodne telegrafske konvencije i osnivanja Međunarodne Telegrafske unije – ITU (International Telegraph Union) još davne 1865. godine.

Zadnjih 150 godina bilo je bez presedana najturbolentnije  razdoblje u smislu društvenog napretka i tehnoloških otkrića . Možda i najveći napredak ostvaren je na području ljudske komunikacije. Povodom 150 godišnjice ITU je pripremio zanimljiv video koji prikazuje turbolentne promjene i put od telegrama do suvremenog digitalnog ludila. Video možete pogledati ispod, topla preporuka.

 

 

Prenosimo objavu RAK-a povodom dana telekomunikacija i informacijskog društva:

RAK SE PRIDRUŽUJE OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA  TELEKOMUNIKACIJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA

Regulatorna agencija za komunikacije se pridružuje obilježavanju 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija, koji ove godine obilježava 150. godišnjicu postojanja i rada Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Međunarodna unija za telekomunikacije je najstarija agencija Ujedinjenih nacija koja ima ključnu ulogu u kreiranju uslova za globalni razvoj telekomunikacija i informacijsko-komunikacijskog društva.  Kao i svake godine, i ove,  godine, Međunarodna unije za telekomunikacije obilježava 150. godinu postojanja uz posebnu temu – povezivanje svijeta putem najnaprednijih tehnologija i inovacija, podsjećajući ovom prilikom, da je informacijsko-komunikacijski svijet prešao dalek put od telegrafa do Interneta.

Bosna i Hercegovina, članica ITU-a, nastoji pratiti trendove u razvoju, omogućavajući građanima ravnopravan pristup mogućnostima koje pruža svijet telekomunikacija i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Podsjećanja radi, 17. maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija od 1969. godine, kao znak sjećanja na osnivanje Međunarodne unije za telekomunikacije i potpisivanje prve Međunarodne konvencije o telefoniji i telegrafiji davne 1865. godine. Ovaj dan je zvanično proglašen Svjetskim danom telekomunikacija 1973. godine.

 

Izvori:

http://rak.ba/bos/aktuelnost.php?uid=1431694906&root=1254253123

http://itu150.org/home/

 

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *