I Qualcomm priprema deca-core procesor, Snapdragon 818 SoC?

Autor dana 05/11/2015
qualcomm_snapdragon qualcomm.com

Nedavno je MediaTek objavio svoju premium liniju procesora Helio X, riječ je o desetojezgrenim / deca-core procesorima kojima će konkurirati Qualcomm-ovim procesorima ali i Samsung-ovom Exynosu koji je na velika vrata ušao na tržište. MediaTek-ov Helio X20 je prvi najavljeni deca-core procesor a prema neslužbenim informacijama i Qualcomm priprema svoga konja za utrku, Snapdragon 818 SoC. Svoje skromno mišljenje o tehnološkoj prednosti 10 jezgri u odnosu na 8 ćemo zadržati za sebe jer industriju svakako već odavno vodi marketinška “Više je bolje!” filozofija. Nema sumlje da će deca-core postati novi standard, “must have” dok ga ne zamjeni 12 jezgri, jer naravno: Više je bolje!

Qualcomm Snapdragon 818 SoC specifikacije:

Prema neslužbenim informacijama Qualcomm Snapdragon 818 SoC bi se trebao sastojati od 4 Low Power, 2 Mid Power i 4 High Power jezgre.

  • 4x Cortex A53 @ 1.2 Ghz / Low Power
  • 2x Cortex A53 @ 1.6 Ghz / Mid Power
  • 4x Cortex A72 @ 2.0 Ghz / High Power
 Qualcomm Snapdragon 818 SoC

Qualcomm Snapdragon 818 SoC

Iako su ove specifikacije na papiru nešto slabije od MediaTek-ovih, Qualcomm-ovi procesori u pravilu pokazuju bolje performanse na testovima, naročito u premium segmentu u koji će se deca-core procesori smjestiti. MediaTek trenutno dominira u cjenovno osjetljivim djelovima tržišta,  dok se u višim segmentima još uvjek osjeti dominacija Qualcomm-ovog Snapdragona. Po mišljenju mnogih analitičara MediaTek u tehnološkom smislu sustiže jačeg rivala, u nekim segmentima su već postali tehnološki leader ali pred njima i dalje stoji izazov da poboljšaju GPU kod svojih procesora da bi ozbiljnije nagrizli Qualcomm-ovu prednost.

O Qualcomm-u:

Qualcomm Incorporated je jedan od najvećih svijetskih proizvođaća poluvodiča. Qualcomm dizajnira i prodaje bežične telekomunikacijske proizvode i usluge od 1985. Korparacija polaže prava na veći broj  patenata na području telekomunikacija te su utemeljitelji više standarda i protokola. Qualcomm operira na 157 lokacija diljem svijeta a sjedište mu se nalazi u Californiji/San Diego.

 

O MediaTek-u:

MediaTek Inc je proizvođač poluvodiča i drugih rješenja za bežične komunikacije.  MediaTek  operira na 25 lokacija diljem svijeta a sjedište mu se nalazi u Hsinchu , Tajvan.  Kompanija je osnovana 1997. godine i u 2013. godini je bila 4. najveći proizvođač poluvodiča za telekomunikacijsku industriju.

Izvor:

Komentiraj

Your email address will not be published. Required fields are marked *